Onze nieuwsberichten


Mag u van uw sector het loon nog cash betalen?

Ondernemers Actief - Mag u van uw sector het loon nog cash betalen?

We hadden u al verteld dat de Loonbeschermingswet werd gewijzigd. Het artikel 5, dat al jaren ongewijzigd was, maakt een bocht van 180 graden. In plaats van alle werkgevers op te leggen het loon van hand tot hand te betalen en hierop afwijkingen mogelijk te maken, wordt het uitgangspunt vanaf 1 oktober de girale betaling. Het loon storten op de bankrekening van uw werknemers dus. 

Sectorale initiatieven

Een afwijking op het basisprincipe is nog steeds mogelijk, maar niet op het niveau van uw onderneming of door een akkoord met een werknemer. Het zijn de Belgische sectoren die in actie moesten schieten. Bij Koninklijk Besluit werd een bepaalde procedure opgelegd, die ze moesten volgen.
Tot op heden hebben nog maar vier sectoren dit gedaan. Het was telkens een werkgeversfederatie die een voorstel deed om voor bepaalde werknemers het loon nog langer cash te mogen betalen.

Welk PC?

Welke werkgeversfederatie?

Voor wie nog cash betaling?

PC 144 voor de landbouw

Boerenbond

Seizoen- en gelegenheidswerknemers

PC 145 voor het tuinbouwbedrijf

Boerenbond

Seizoen- en gelegenheidswerknemers

PC 201 voor de

zelfstandige kleinhandel

Belgische confederatie

Broodbakkerij-

Banketbakkerij-

Chocoladebewerking-

Ijsbereiding

Studenten tewerkgesteld in de bakkerijen, de banketbakkerijen die verse producten vervaardigen voor onmiddellijke consumptie met zeer beperkte houdbaarheid en de verbruikszalen bij een banketbakkerij

PC 324 voor de diamantnijverheid en –handel

- Syndicaat der Belgische Diamantnijverheid
- Vereniging der Kempische Diamantwerkgevers

Sommige werkgevers die ressorteren onder dit Paritair Comité

Hoe moet het nu verder?

De sectoren hebben de tijd tot 1 oktober 2016 om een akkoord te sluiten of de procedure hiervoor op te starten. Ze moeten hun werkzaamheden melden aan de FOD-werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg. Zij hebben een speciale pagina op hun website gewijd aan deze onderhandelingen.
Ofwel is er dus een akkoord op datum van 1 oktober 2016. Dan is het in die sector nog steeds mogelijk om van hand tot hand te betalen volgens de modaliteiten bepaald op niveau van het paritair comité. Ofwel zijn de onderhandelingen dan nog aan de gang. De cash betaling kan dan nog tot 1 april 2017, datum waarop alles moet afgerond zijn. Bij gebrek aan een akkoord, vervalt de mogelijkheid tot cash betaling.
Nadat een akkoord werd gesloten kan dit natuurlijk steeds worden opgezegd, op vraag van een van de betrokken partijen. Cash betalen is dan niet meer mogelijk na een termijn van twee maanden volgend op de kennisgeving van de opzegging.