Onze nieuwsberichten


Mijn werknemer wordt trotse ouder! Wat met geboorteverlof?

Ondernemers Actief - Mijn werknemer wordt trotse ouder! Wat met geboorteverlof?

Mijn werknemer wordt vader of meemoeder

Wanneer recht?

Het recht op geboorteverlof ontstaat bij de geboorte van het kind van uw werknemer. Onderstaande voorrangsregels bepalen wie recht heeft op dit geboorteverlof.

Als er een wettelijke afstammingsband is met de vader, komt het verlof enkel aan de wettelijke vader toe. Indien er geen vader is van wie de afstamming vaststaat, dan komt dit recht in dalende volgorde toe aan de meeouder die op het ogenblik van de geboorte:

  • gehuwd is met de biologische moeder;
  • wettelijk samenwoont met de biologische moeder;
  • gedurende een periode van drie jaar voor de geboorte op permanente en affectieve wijze samenwoont met de biologische moeder.   

Hoe lang?

De werknemer kan gedurende 10 werkdagen afwezig zijn van het werk bij geboorte van het kind. Deze dagen kan de werknemer opnemen binnen een periode van vier maanden te rekenen vanaf de dag van de bevalling. Dit verlof mag aaneensluitend of gespreid worden opgenomen op de dagen dat de werknemer normaal moest werken. 

Welke dagen moet ik vergoeden?

De eerste drie dagen van het verlof dient u uw werknemer zijn volledig loon te betalen. Om recht te hebben op dit loon dient de werknemer u vooraf verwittigen van de bevalling. De volgende zeven dagen valt de werknemer terug op de mutualiteit. Deze uitkering bedraagt 82% van het loon, begrensd tot een maximum maandloon. 

Ontslagbescherming

Werknemers die gebruik maken van hun recht op vaderschaps- of geboorteverlof, genieten onder bepaalde voorwaarden van een ontslagbescherming.

Deze ontslagbescherming houdt in dat u, behalve om een reden die vreemd is aan het geboorteverlof, de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig mag beëindigen gedurende een periode die ingaat op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving van het nemen van vaderschapsverlof of geboorteverlof, tot 3 maanden na die kennisgeving.

Bij niet-naleving van deze ontslagbescherming betaalt u aan de werknemer een forfaitaire vergoeding gelijk aan het loon voor 3 maanden, bovenop de verbrekingsvergoeding die eventueel verschuldigd is.   

Mijn werknemer  verwacht  een meerling,  Wat zijn hiervoor de mogelijkheden?

Ouders die een tweeling of een meerling verwachten zetten zich maar best schrap. Dubbel zo veel pampers te verversen en hongerige mondjes te voeden. De wetgever besefte dit gelukkig ook en heeft daarom rekening gehouden met de ouders wanneer het gaat om bevallings-, geboorte- of ouderschapsverlof.

Welke extra voordelen krijgen ouders van meerlingen? We zetten ze even op een rijtje.

Moeder

Wanneer uw werkneemster een tweeling of meerling verwacht kan zij genieten van een aantal extra weken bevallingsverlof. Voor één kindje krijgt een vrouw 15 weken, voor meerdere kindjes krijgt ze 19 weken. Twee extra weken kan ze opnemen voor de bevalling, twee kan ze bijvragen na de bevalling. Neemt ze de twee extra weken niet op voor de bevalling, dan mag ze deze na de geboorte opnemen. Haar postnataal verlof wordt dan verlengd met vier weken.

Vader of meemoeder

De vader, of in voorkomend geval de meemoeder, van het kindje, mag na de bevalling 10 dagen thuis blijven. Zijn er meerdere kindjes geboren, dan wordt dit recht helaas niet uitgebreid. De aanleiding voor dit recht is de bevalling en er heeft slechts één plaatsgevonden. 

Ouders

Beide ouders kunnen wel per kind ouderschapsverlof opnemen en dit maximaal 4 maanden voltijds. Gaan ze liever halftijds of 4/5 werken, dan wordt dit recht vermenigvuldigd tot respectievelijk 8 en 20 maanden. Aangezien dit recht bepaald wordt per kind, tot de leeftijd van 12 jaar, kunnen beide ouders genieten van dubbel ouderschapsverlof. Dat de kinderen op dezelfde dag geboren zijn, doet er niet toe.

Dezelfde regels gelden voor de andere thematische verloven en het tijdskrediet voor de zorg voor het kind.

Let wel, rekening houdend met alle zorgmotieven, is het totale recht op tijdskrediet begrensd tot 51 maanden per werknemer.