Onze nieuwsberichten


Recht op vrijstelling bedrijfsvoorheffing

Ondernemers Actief - Recht op vrijstelling bedrijfsvoorheffing

Heeft u recht op de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor schoolverlaters en/of jonge werknemers?

Werknemers die na 1 oktober 2017 bij u in dienst komen, kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing op hun loon, betaald of toegekend in oktober, november en/of december 2017.

Vaak hebben deze schoolverlaters of jonge werknemers onvoldoende inkomsten verworven in het jaar 2017, waardoor er geen eindbelastingen verschuldigd zijn. Deze eindbelasting wordt zichtbaar in hun aangifte voor de personenbelasting het jaar nadien. Maar hierdoor zou een inhouding van de bedrijfsvoorheffing voor dit jaar onlogisch zijn. Zij zouden deze volledig terugtrekken.

Gevolgen voor uw werknemer:

Het netto-inkomen van het laatste kwartaal van 2017 zal stijgen, omdat er geen bedrijfsvoorheffing op wordt ingehouden.

Indien deze vrijstelling niet wordt doorgevoerd, zal uw werknemer deze ‘teveel’ betaalde bedrijfsvoorheffing recupereren in zijn personenbelasting het jaar nadien. 

Gevolgen voor de werkgever:

Uw betaling aan het ontvangkantoor voor de bedrijfsvoorheffing zal gedurende deze drie maanden minder zijn. Maar het is voor u geen ‘winst’: u betaalt dit bedrag als nettoloon aan uw werknemer.

En let op: enkel voor de maanden oktober, november en december geldt deze maatregel, vanaf januari gelden ook voor deze nieuwe werknemer de gewone regels van afhoudingen van sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing. Een goede uitleg aan deze werknemers is dan ook zeker aangewezen! Anders is een discussie bij de loonverwerking van januari niet te vermijden.

Om van deze vrijstelling te kunnen genieten, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:

·         De werknemer start in zijn of haar nieuwe job in oktober, november of december 2017.

·         De werknemer is niet meer leerplichtig.

·         De werknemer heeft elke studie met een volledig leerplan of leertijd beëindigd en heeft alle activiteiten opgelegd door het studieprogramma met volledig leerplan stopgezet.

·         De bruto belastbare maandbezoldiging (de bezoldiging na aftrek van sociale bijdragen) bedraagt maximaal € 3.025.

Enkel u, als werkgever kan nagaan of de bovenstaande voorwaarden vervuld zijn, uw sociaal secretariaat dient deze informatie dan ook van u te krijgen. Zij (of wij) kunnen dit op geen andere wijze bekomen. 

 

Mocht u vragen hieromtrent hebben of over andere issues in verband met de sociale wetgeving bent u voor een uitleg in mensentaal steeds van harte welkom.