Onze nieuwsberichten


Studentenarbeid 2018

Ondernemers Actief - Studentenarbeid 2018
In dit dossier behandelen we de huidige regelgeving inzake studentenarbeid. Naargelang de aard van de arbeidsprestatie wordt een studentenovereenkomst gesloten voor arbeiders, bedienden, handelsvertegenwoordigers of dienstboden. 

Een arbeidsovereenkomst voor studenten kan zowel tijdens de schoolvakanties als tijdens het schooljaar worden afgesloten.  Er zijn echter een aantal bijzondere bepalingen bij de tewerkstelling van studenten. De arbeidsprestaties van de student moeten plaatsvinden tijdens de periodes van niet-verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling. 

  1. Begrip student
Hoewel het begrip student in de wet niet wordt gedefinieerd, moet het ruim worden opgevat: het gaat om elke persoon die regelmatig ingeschreven is in een onderwijsinstelling en geen beperkt leerplan volgt. Het is niet mogelijk om een studentenovereenkomst te sluiten met studenten die: 
  • sinds 12 maanden werken bij dezelfde werkgever. Indien deze periode wordt overschreden, wordt de student geacht verbonden te zijn met een gewone arbeidsovereenkomst. 
  • enkel ingeschreven zijn in een avondschool;
  • onderwijs volgen met een beperkt leerplan (d.i. onderwijs van minder dan 15 uren per week); 
  • onbezoldigde arbeid verrichten als stage in het kader van hun studieprogramma (zij kunnen wel een studentenovereenkomst afsluiten voor een tewerkstelling buiten hun studies). 
Tot en met 30.06.2017 waren ook studenten die alternerend leren uitgesloten. Vanaf 01.07.2017 kunnen studenten die alternerend leren onder bepaalde voorwaarden wel een studentenovereenkomst sluiten: 
  • gedurende de dagen dat ze geen onderwijs of opleiding moeten volgen of niet aanwezig moeten zijn op de werkplek;
  • uitsluitend voor prestaties bij een andere werkgever dan diegene waarbij zij hun praktische opleiding volgen op de werkplek;
  • voor zover zij geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkering ontvangen. 


Lees hier het volledige dossier: 
Alles wat u wilt weten over studentenarbeid 2018.pdf